De ce este bine sa aveti certificate energetice la vanzare sau inchiriere?

Toti romanii care vor sa vanda sau sa inchirieze o proprietate, un apartament sau o casa sunt obligati de cativa ani sa prezinte documente justificatoare care sa ateste performanta energetica a cladirilor. Acestea se numesc certificate energetice, se elibereaza de un auditor energetic, si detaliaza caracteristicile constructiei si ale instalatiei aferente acesteia-incalzire, apa calda, climatizare, ventilare mecanica sau orice tip de iluminat artificial. In functie de mai multe criterii si de observatiile facute la fata locului se stabileste o anumita pozitionare pe o scala a eficientei energetice, notata de la A la G, unde G idica o performanta energetica foarte scazuta.

Aceste certificate energetice sunt valabile 10 ani, se elibereaza in maxim 24 de ore, preturile pornesc de la 130 ron si nu depasesc 300-400 ron, in functie de suprafata apartamentului, a casei si de modul in care a fost intretinuta. Un certificat energetic este necesar in primul rand pentru a putea determina pretul locuintei, pentru a putea vinde la un pret real-cumparatorii pot sa mai scada din pretul cerut de proprietar daca clasa energetica este una foarte proasta pentru ce suma de bani se cere pe apartament. Astfel, cineva care vrea sa cumpere un apartament stie din start care vor fi costurile de intretinere, cam cat de mult va rezista caldura in apartament, ce consum de energie termica va avea per total pe toate lunile de iarna. Facturile la energie electrica si la gaze depind direct proportional de incadrarea in clasa energetica.

Pe de alta parte, intocmirea certificatului energetic le poate arata proprietarilor ce mai au de facut ca sa se incadreze intr-o clasa energetica mai buna, unde anume trebuie sa mai lucreze si sa mai investeasca. Asadar sunt castiguri de ambele parti, cumparator si vanzator, asa ca fiecare are interesul sa obtina un certificat energetic cu o clasa energetica cat mai buna.

Trenurile

Primele trenuri au cazut dupa nici cateva luni sub lupa fizicienilor care erau de parere ca viteza enorma la care calatoreau, de trei ori mai mare decat a trasurii trase de cai, era anormala pentru corpul uman si putea cauza un puseu de furie. S-a speculat si ca unii dintre cei care se urca in tren pot sa se trezeasca cu o febra a creierului numita delirium furiosum.

Boala nu se limita doar la cei care calatoreau cu trenul. Toti cei care aveau nenorocul sa treaca pe langa tren sau sa se afle in apropierea lui puteau sa sufere de aceeasi boala necrutatoare. S-a propus construirea unor ziduri inalte de 2 metri de o parte si de alta a cailor ferate pentru a-i feri pe trecatori de efectele negative ale acestei monstruoase masinarii moderne si mai ales de neplacuta vedere a unui tren care trecea in viteza pe langa ei.