Alexander Scriabin-teosofie si misticism. Compozitorul rus Alexander Scriabin, care a trait prin secolul al XX-lea, avea o boala ciudata: sinestezia, o afectiune neurologica ce permitea „amalgamarea” a doua sau mai multe simturi. Scriabin auzea muzica sub forma de culori si a inventat un instrument care era capabil sa proiecteze lumini colorate in timp ce era actionat intocmai ca in cazul unui pian. Toata viata sa, Scriabin a incercat sa ajunga la o comuniune deplina cu Divinitatea, ajungand sa ia parte la experimente de zbor sau chiar sa incerce sa mearga pe apa. Dupa ce a descoperit invataturile teosofice ale spiritualistului Madame Blavatsky, compozitorul rus a ajuns sa creada ca muzica era o punte spre extazul mistic. Spre sfarsitul vietii sale, operele au inceput sa fie din ce in ce mai intunecate, de la muzica pentru exorcizat demoni pana la cea pentru intoarcerea in Iad. Pana sa apuce Apocalipsa, Scribian a murit din cauza unei septicemii pornite de la un cos infectat.
Harry Partch-„hoboism” si „corporealitate”. Partch a avut o copilarie foarte zbuciumata. Parintii sai, fosti misionari, aduceau acasa prostituate si vagabonzi si petreceau noptile cu ei. La doar opt ani, mama sa l-a circumcis, Partch ramand cu o trauma de care isi va aminti toata viata. Viata lui s-a schimbat atunci cand a descoperit o carte despre structurile tonale alternative. A inceput sa colectioneze cartuse de artilerie si rezervoare de combustibil nefolosite, pe care le-a transformat in instrumente muzicale precum Chromelodeonul, cu 43 de tonuri intr-o singura octava. Mai mult, el a vrut ca opera sa sa fie corporeala-teatru ritualic in care orchestra sa cante si sa joace…
Richard Wagner-cross-dressing (purtatul de haine ale sexului opus-barbatii imbracati in femeie-a se vedea cazul castigatoarei Eurovision 2014, Conchita Wurst, pe numele real de barbat, Tom Neuwirth) si spalaturi intestinale (clisme). Faimosul compozitor german suferea din pricina celulitei, o infectie care producea leziuni si eruptii cutanate. El a incercat sa se trateze cu doua clisme pe zi-curatarea intestinelor cu apa sau apa si sapun-, dar fara succes-asa se pare ca dezvoltat atractia pentru halate de satin si perne. De asemenea, el adora sa se imbrace in haine femeiesti, inflorate, de culoare roz. A treia lui sotie, Cosima, i-a facut cadou chiar la 66 de ani un covor roz din pene de flamingo. Pentru a avea inspiratie destula sa scrie celebra sa opera, Parsifal, Wagner s-ar fi inconjurat de perne de culoare roz si si-ar fi umplut cada cu parfum. A murit la 69 de ani, din cauza unui atac de cord, intr-o rochie roz…