Toata lumea isi doreste ca locuinta in care s-au mutat de curand sa arate cat mai bine si sa reziste in timp, indiferent de modul in care e amplasata casa sau de clima de acolo. Un aspect deosebit al unei locuinte se poate obtine in multe feluri, insa nimic nu intrece efectul pe care il pot avea vitralii traditionale montate la usi sau geamuri.
Vitraliile traditionale sunt niste compozitii decorative care apar dupa ce bucatele de sticla colorata sunt asamblate in cele mai neasteptate modele. Dispunerea simetrica sau asimetrica a vitralii traditionale se realizeaza prin legarea cu retele de plumb si sprijirea pe tije metalice de cadrul usilor sau ferestrelor unde urmeaza a fi fixate. Vitraliile traditionale se monteaza direct in lemnul usilor, fiind rezistente si foarte usor de intretinut, doar printr-o stergere obisnuita. De obicei, vitraliile traditionale sunt realizate manual, aduc in locuinta unde sunt montate dupa finalizare culoare, lumina, aspect elegant si placut.
Avantajul realizarii manuale tine de finetea detaliilor obtinute si corectarea din mers a tuturor imperfectiunilor. Vitraliul aplicat este folosit pentru decorarea geamurilor, semanand foarte mult cu vitraliile traditionale. Desi nimic nu le poate intrece la aspectul general, vitraliile traditionale a fost in timp inlocuite cu unele obtinute prin tehnici moderne, printre care si aceasta. Vitraliul aplicat implica aplicarea de folii si benzi de plumb pe o suprafata de lucru-avantajele acestei tehnici tin de rezistenta, impremeabilitate si o izolare termica mai buna. Fie ele aplicate sau vitralii traditionale, vitraliile se pot monta in locuinte, in toate camerele, pe terase, in firme, in hoteluri, cabinete, banci sau magazine, dar si in lacasuri de cult-aici au fost folosite cele traditionale de secole, fiind simbolice pentru biserici sau manastiri.
Vitraliile sunt superioare geamurilor obisnuite pentru ca protejeaza locuinta de radiatiile UV, mentin o atmosfera placuta in interior si bucura ochiul prin diversitatea de culori.