Pompele submersibile sunt acele instalatii cu ajutorul carora apa existenta in put este pompata catre suprafata atat pentru a fi folosita in gospodarii, cat si pentru a fi folosita la irigatii. Datorita usurintei in a lucra cu o pompa submersibila tot mai multe persoane prefera astazi sa isi ude culturile de legume sau fructe din gradina cu ajutorul acesteia. De asemenea, foarte intalnita in resedintele noi, din zone rezidentiale, este udarea gazonului mai ales in sezonul cald, cu ajutorul pompei.
Pompa submersibila se scufunda - asa cum ii spune si numele - in apa din put, fiind capsulata etans, astfel incat apa din mediul ce o inconjoara sa nu ajunga la componentele interne ale pompei, si mai ales la motor. Desi apa curenta furnizata de retelele publice de apa curenta (vezi Apanova) par sa aiba de partea lor toate avantajele, iata ca nici pompele submersible ale zilelor noastre nu stau mai prost la capitolul avantaje: furnizeaza apa cu o presiune optima (care poate fi reglata, in orice moment, cu ajutorul presostatului), poate fi conectat la un generator care ajuta ca pompa sa functioneze in continuare chiar si in rarele situatii in care ne confruntam cu o cadere de curent sau poate cu o defectiune la tabloul electric. De asemenea, pentru o prima filtrare a apei calcaroase sau cu impuritati, care poate veni din sol uneori, pompa poate fi prevazuta cu filtre speciale pentru apa, care se curata sau se inlocuiesc la anumite intervale de timp.
Sigur ca, la fel ca si alte elemente ce tin de instalatia sanitara si de pompare a apei, si pompele submersibile atat de importante in alimentarea cu apa a casei necesita cateva date tehnice de specialitate pentru a face alegerea cea mai buna atunci cand analizati oferta de la pompe-submersibile. Astfel, sunt foarte importante atunci cand faceti o alegere inatimea maxima de refulare, debitul maxim, dar si puterea absorbita, si diametrul pompei.