Sa muncesti sau nu in timpul facultatii?

M-am decis sa scriu acest articol in speranta ca voi putea sa ofer cel putin o directie celor care sunt studenti si nu stiu daca sa se dedice in totalitate studiilor, sau sa aleaga sa si munceasca in timpul facultatii.

Exista, din punctul meu de vedere, doua tipuri de studenti. Cei care sunt nevoiti sa munceasca pentru a-si continua studiile si cei care au posibilitatea sa se dedice pe deplin facultatii, in conditiile in care ii sustine familia. Acest articol se adreseaza celei de-a doua categorii. Este clar ca daca nu ai de ales, atunci trebuie sa muncesti sa reusesti sa te intretii.

Intrebarea din titlu se adreseaza celor care au de ales intre a munci, nu neaparat pentru bani, ci pentru experienta, inca din timpul facultatii.
Unii dintre noi, tinerii, suntem foarte norocosi sa avem in spate o familie care ne sustine si ne ofera toate conditiile pentru a ne desfasura studiile. Daca avem studii universitare, avem poate sanse la o cariera buna si la conditii de viata peste medie.
Putem oare sa ne desfasuram studiile in conditii optime, dar sa si muncim in acelasi timp? Eu cred ca da si chiar recomand acest lucru.
Am cunoscut multe persoane harnice si dornice de afirmare, care nu asteptau doar banii si mancarea de acasa, ci isi luat viata profesionala in propriile maini, inca de pe bancile scolii. Culmea este ca de multe ori aveau mult mai mult succes la sarcinile oferite de profesorii de la facultate, decat cei care mergeau doar la cursuri. Erau mai degraba apreciati acestia, decat cei care se bazau in totalitate pe teorie.
Trebuie sa subliniez si faptul ca nu iau in calcul munca voluntara. Nu fac acest lucru nu pentru ca nu as fi de acord cu aceasta. Ba din contra. Sustin din tot sufletul munca voluntara pentru ca aceasta dovedeste faptul ca tinerii sunt capabili sa presteze servicii din pura initiativa si nu doar contra unei sume de bani. Voluntariatul spune multe lucruri de bine despre tinerii care practica. Nu vreau sa aduc in vedere voluntariatul in acest articol pentru ca am vrut sa am in vedere faptul ca atunci cand lucrezi pentru un angajator este un alt fel de mediu decat atunci cand lucrezi voluntar. Intr-un, CV experienta profesionala veritabila valoreaza mult mai mult (de regula), decat voluntariatul.

Ideea este ca daca vrei sa iti gasesti un loc de munca bun si ravnit ai mai multe sanse sa il obtii daca in timpul facultatii ai lucrat in domeniul in care inveti. Daca reusesti sa termini facultatea fara probleme si in acelasi timp sa adaugi si experienta in CV, atunci este de doua ori mai bine. Piata muncii din Romania este o piata complexa in care se pune mai mult accent pe experienta din campul muncii, decat pe notele de la facultate. De cele mai multe ori aceasta piata functioneaza dupa principiul legii junglei: cel mai puternic castiga, iar in acest caz cel mai puternic este cel care are cunostinte teoretice de nota 10 si abilitati de a le pune in practica de nota 20.
In cuvinte mai putine, ii sfatuiesc pe cei care isi doresc un viitor stralucit si o cariera de succes sa imbine teoria cu practica inca de pe bancile scolii. Este foarte posibil si recomandabil ca studentii sa aiba un loc de munca in timpul in care urmeaza cursurile unei Universitati. Este nevoie de multa, munca, determinare si dorinta pentru succes, dar toate acestea vor fi ingredientele unei cariere profesionale de succes.