Ritmul muzicii din fundal. Nu ar trebui sa asculti Nirvana cand studiezi sau sa dansezi cand incerci sa gandesti. Asta spune teoria. Ascultarea unei muzici alerte in timp ce inveti ori vrei sa iei o decizie importanta este o idee foarte proasta. Stiinta spune contrariul. Un ritm alert al muzicii te poate ajuta sa iei decizii mai rapide si mai bune decat atunci cand asculti muzica lenta, de obicei clasica.
Un studiu din ianuarie 2009 a examinat ce efecte au ritmurile diferite ale muzicii asupra performantei si luarea deciziilor. Rezultatele au fost fara echivoc. Participantii care au ascultat o muzica mai rapida au luat decizii mai bune si mai precise atunci cand s-a pus problema luarii unei decizii foarte importante si greu de luat-cei care au auzit o muzica slow in fundal au reusit foarte greu sa se decida si deciziile lor nu au fost prea inspirate, din pacate. In cazul deciziilor simple, ambele tipuri de muzica au dus la aceleasi rezultate bune…
Ce jocuri pe calculator joci. Jocurile video duc la dependenta si nu sunt privite cu ochi buni in general. Cand nu sunt blamate pentru ca ne transforma copiii nostri in obezi sunt blamate ca ii transforma in mici teroristi. Jocurile violente pe PC au si o aura pozitiva: ajuta gamerii sa ia decisii mai bune si mai precise. Cercetatorii de la Universitatea Rochester au descoperit ca jocurile video de actiune ii antreneaza pe oameni sa ia decizia corecta foarte repede. Cei care au jucat astfel de jocuri nu numai ca au devenit mai sensibili la lumea din jurul lor dar au devenit si niste multitaskeri innascuti, mai buni soferi si au avut un simt al directiei imbunatatit. Tinerii care nu se joaca pe calculator in mod obisnuit au fost pusi sa se joace The Sims 2, iar altii sa joace Call of Duty 2, actiune si adrenalina secunda de secunda. In testele ce au urmat, tinerii au trebuit sa raspunda la niste intrebari, sa faca ce spune publicul si sa analizeze imprejurimile in care se aflau. Tinerii care se jucasera Call of Duty 2 au ajuns la concluzii mai repede cu 25% decat cei care se tot jucau The Sims 2, un joc mult mai „pacifist”. Deciziile nu sunt niciodata albe sau negre. Creierul tot timpul se ocupa cu estimari, probabilitati. Cand conduci, de exemplu, poti vedea miscare in parte dreapta, poti estima daca te afli pe o traiectorie gresita si risti sa te tamponezi de obiectul vazut-in baza acestei probabilitati vei lua o decizie binara-pui frana sau nu pui frana.
Creierul celor care se joaca jocuri de actiune este mult mai eficient cand vine vorba de colectarea si procesarea informatiilor vizuale si auditive in comparatie cu cei care nu se joaca deloc jocuri video-ba mai mult, deciziile luate vor fi mai bune, mai precise si cel mai important, mai rapide.