Program inedit pentru detinutii din penitenciarul Aiud

Reintegrarea sociala este o misiune destul de grea pentru cei care au petrecut ani buni dupa gratii pentru diverse fapte, infractiuni care intra sub incidenta codului de procedura penala. Multi, dupa ce ies din penitenciare se reintorc la vechiurile obieciuri si comit si alte infractiuni, astfel ca ajung din nou in celule. Pentru a se evita un astfel de comportament, Asociatia Filantropia Ortodoxa Alba Iulia a demarat un program pentru eficientizarea procesului de reintegrarea sociala a detinutilor care urmeaza sa fie eliberati din penitenciar Aiud. Cei vizati de acest program sunt condamnatii care mai au putin de ispasit din pedeapsa sau sunt deja propusi pentru eliberare conditionata.

La cursurile organizate in aceasta idee din cadrul penitenciar Aiud participa un numar de 13 condamnati, durata lor fiind de o luna si jumatate. Orele tinute in fata detinutililor de psihologi si asistenti sociali vizeaza insusirea unei conduite normale, fara abateri, dupa eliberarea din inchisoare, gasirea mai usoara a unui loc de munca si tehnici de prezentare la un interviu de angajare. Prioritara este insa integrarea in comunitate si relationarea cu cei din jur, asa ca psihologii si asistentii sociali incearca sa-i aduca pe fiecare dintre cei 13 pe drumul cel bun. Ideea unui astfel de program a fost inclusa in proiectul Tranzitia spre libertate din centre regionale de incluziune sociala al Centrului Roman pentru Educatie si Dezvoltare Umana.

In plus, asociatia Filantropia Ortodoxa Alba Iulia a pus bazele si unui proiect in legatura cu cel de consiliere al detinutilor de la penitenciar Aiud, denumit Centrul Regional de Incluziune Sociala Alba, care urmareste consilierea pentru reintegrarea in comunitate si familie a 200 de detinuti care au iesit din inchisoare. Ei primesc consiliere psihologica si sociala, asistenta pentru integrare pe piata muncii si pentru integrarea familiala, pentru gasirea unui apartament sau a unei chirii.