Ce tip de ulei de susan este mai bun?
Atunci cand cumparam un anumit tip de ulei nu prea ne gandim la modalitatea de procesare si tindem sa credem ca toate uleiurile sunt la fel. Gresit. Uleiurile obtinute prin presare la rece sunt mult mai santoase, au substante nutritive si pot fi folosite si in alimentatie, in terapii de tot felul si in cosmetica. Uleiurile rafinate sunt mult mai periculoase decat cele obtinute prin presare la rece pentru ca se folosesc tehnici chimice si substante sintetice. De regula, intalnim pe piata o gama mult mai mare de uleiuri rafinate si destul de putine uleiuri presate la rece, mult mai scumpe si nu foarte cumparate.
Presarea la rece nu e o tehnica moderna, aceasta fiind folosita de popoarele mediteraneene de secole. De exemplu, un ulei de susan are mai multe vitamine, minerale, acizi grasi si antioxidanti decat acelasi ulei rezultat din rafinare chimica, ceea ce duce la o folosire a sa pe scara larga in tratamente pentru reducerea nivelului colesterolului rau, reglarea tensiunii arteriale si atenuarea simptomatologiei gastritei si imbatranirii celulare. Daca nu cititi cu atentie eticheta de pe ulei de susan puteti sa va treziti ca ati luat ulei rafinat, plin de resturi toxice si conservanti, apa (contine cam 70% apa la 30% ulei).
Uleiurile extravirgine obtinute din seminte presate la rece, cum e si cazul acestui ulei de susan, contribuie la functionarea normala a creierului, a inimii, dar si a intregului sistem vascular. In plus, daca ne gandim la rafinare sau dublu rafinare, vom constata ca orice ulei prezinta un risc crescut mai ales daca e folosit la prajire, asa cum e cazul uleiului de floarea soarelui, in timpul supraincalzirii eliberand substante toxice, care ajung mai apoi direct in carne sau legumele preparate termic. Asadar, preferati sa dati mai mult pe un ulei de calitate, decat sa luati 10 sticle de ulei rafinat sau dublu rafinat.