Web hosting – gratuit sau pe bani?

Daca aveti in vedere lansarea unui nou site, primul lucru la care va trebui sa va ganditi este cumpararea sau inchirierea unui domeniu si asigurarea unui pachet de web hosting. E drept ca piata online este plina de oferte in ceea ce priveste partea de gazduire pentru site-uri, unele dintre firmele care ofera gazduire web facand-o gratuit, iar altele contra cost. Care este diferenta dintre ele si de ce trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti un pachet de web hosting, iata in cele ce urmeaza.

Pachetele de web hosting gratuite sunt in general destul de limitate si nu permit o extindere prea mare, la fel cum nu ofera nici spatiu mare pe disc. Hostingul gratuit este ideal pentru un mic site de prezentare, sau pentru un blog pe care se fac update-uri nu foarte frecvent. Intr-un cuvant, hostingul gratuit poate fi ok la inceput, dar odata cu cresterea site-ului, sau cu publicarea de continut cat mai divers (foto, video) cu siguranta orice site va avea nevoie la trecerea la o platforma de hosting platit, pentru ca acolo sunt adevaratele servicii.

Hostingul platit inseamna gazduire generoasa, inseamna banda de internet cu o latime considerabila astfel incat sa nu existe probleme de incarcare a site-ului, inseamna suport tehnic disponibil oricand, inseamna back-up pentru datele tale la intervale regulate (mici, in general) astfel ca daca din cine stie ce motiv cade serverul la un moment dat nu veti pierde toate datele de pe site. Si un ultim aspect extrem de important este protectia impotriva atacurilor, care in general lipseste din platformele de hosting gratuit, unde nu beneficiezi de niciun fel de protectie.

Cand alegeti un hoster platit, ideal ar fi sa va orientati catre unul care sa faca si partea de web design, caci asa veti scapa de o bataie de cap.