Pofta puternica, cel mai bun „detector” al carentei de vitamine

Stai linistit pe canapea, te uiti la un meci tare si deodata incepi sa simti un gol in stomac. Ti se usuca gura sau salivezi, incepi sa fii agitat, distras si nu esti in stare decat sa-ti tot repeti in capul tau: „ce-as manca o felie de pizza cu multa branza si cu ardei iute”, de exemplu.

Studiile de data recenta au dovedit ca nimic nu este la intamplare si ca organismul nostru e setat sa ne dea niste semnale de alarma foarte clare si usor de sesizat atunci cand aportul de vitamine nu este necesar si apar carentele-lipsa de vitamine. Astfel, daca ai manca o inghetata sau niste bomboane, asadar ti-ar fi pofta de dulce, cu siguranta in corpul tau nu mai sunt destule „componente” precum crom sau carbon si de ce nu fosfor. Daca esti inteligent si tii la silueta si la sanatate, pentru crom poti manca niste boabe de strugure, niste ficat de vita sau niste fasole foarte gustoasa, carbonul il refaci cu fructe cate vrei tu, toate proaspete, in vreme ce fosforul e foarte usor de restabilit cu multe cereale, peste sau oua. Pentru acei dintre dvs. care ati manca niste pufuleti sarati sau niste saratele este recomandat pestele, pentru ca aveti deficit de cloruri in organism. Si ca tot vorbeam la inceputul articolului despre inghetata sau ceva rece, un suc rece, apa rece ca gheata, asta poate fi un semn clar ca manganul si fierul lipsesc sau sunt in cantitati foarte mici in sange si in organism-foarte usor puteti scapa de „suferinta” cu niste pui la cuptor, niste ananas proaspat sau niste ciorba cu foarte multa verdeata proaspata. Eh, am ajuns si la deficitul de calciu, care va indeamna sa mancati la cartofi prajiti si carnati prajiti pana nu mai puteti inghiti-el este foarte simplu de combatut cu niste ceapa proaspata mancata la o ciorbita buna sau cand mancam broccoli si branzica, toate proaspete, evident.

Ajungem chiar sa mancam paine foarte multa, chiar si goala, fara mancare, pe tot parcursul zilei-atunci sigur nu mai avem destul azot-poti completa „depozitele” de azot cu orice fel de preparat din carne, mai ales din peste sau cu niste icre de fasole boabe, al care se adauga si putina ceapa calita usurel in putin ulei. Am lasat pentru la final cea mai comuna „pohta” romaneasca, pofta de ciocolata, indiferent de care o fi ea, dar ciocolata sa fie.

Trebuie sa stiti ca, in afara de o posibila glicemie scazuta, pofta de ciocolata nu vine asa, din senin, ci doar atunci cand organismul constata el din calculele lui foarte precise ca nu mai avem destul magneziu, care e foarte bun si la digestie si pentru tranzit intestinal perfect. Ca sa scapati de ea, luati miez de nuca, arahide, mazare sau fasolica, gatite cat mai putin, dar si fructe proaspete de toate felurile sau minunatele seminte „de floare”, insa nu prajite…