Ce trebuie sa stii cand mergi la ginecolog

Vizita la ginecolog nu este intotdeauna cel mai placut si confortabil lucru pentru majoritatea femeilor. Dar este o parte importantă a sanatatii noastre si de aceea nu trebuie sarita cu vederea. Pentru a simplifica putin lucrurile, iata cateva actualitati sub forma de intrebari si raspunsuri utile pentru o  vizita normala la ginecolog:


Cum te pregatesti pentru vizita la ginecolog?


Nu utiliza spermicide si evita folosirea sapunului in zona intima cu 24 de ore inainte de examen. Daca ai o viata sexuala activa, este mai bine să nu faci sex cu o zi inainte. Noteaza pe o hartie si cateva intrebari, pe care sa ii le adresezi doctorului, in cazul in care ai nelamuriri.


Cand este cel mai bun timp pentru a programa un examen ginecologic?


In general, incearca sa te duci in saptamana de dupa menstruatie. Daca te duci inainte, poti intampina dificultati cu testul Papanicolau (in cazul in care trebuie sa-l faci), deoarece devine greu de citit.


Ce ar trebui sa stie medicul ginecolog?


Fii sincera. Nu reține informații de sanatate pentru ca esti jenata. Medicii sunt profesionisti. Ei au nevoie de toate informatiile ca să aibă grija de tine în mod corespunzator. Cel mai adesea iti va spune că le-a vazut pe toate. Cu asta in minte, asigura-te ca medicul tau stie istoricul medical al familiei tale, intreaga istorie sexuala, daca ai avut contact sexual neprotejat sau fortat, daca ai avut orice sangerare neobisnuita, daca ai avut vreun disconfort sau mancarime.

Du-te si pune intrebari. Aminteste-ti de lista pe care ai scris-o inainte si asigura-te ca ai inteles explicatia medicului. Intreaba pana cand ai inteles.


Ce se intampla in timpul examenului ginecologic?


Medicul va examina mai intai suprafata exterioara a vaginului pentru a vedea daca sunt senzatii de umflaturi sau rani. Apoi, va examina peretii vaginali pentru a vedea daca sunt dureri si inflamatii ale colului uterin, semne de infectie si rani. El sau ea, va face probabil si un test Papanicolau. Nu doare, dar s-ar putea te simti ciudat.

Fa tot ce este nevoie pentru a-ti relaxa muschii. Relaxarea face totul mult mai confortabil pentru tine. Pe masura ce examenul ginecologic progreseaza, majoritatea medicilor iti vor spune ceea ce vad. Daca nu, intreaba ce se intampla. "Totul arata normal?" este o întrebare importanta.


Ce faci dacă obtii o rețeta?


In cazul in care medicul tau iti elibereaza o reteta medicala,  intreaba-l: Ce e asta? Ce face? Ce alimente trebuie sa evit in aceasta perioada? Exista și alte medicamente care interactioneaza prost cu acesta? Cât timp trebuie sa iau asta? Voi avea nevoie de o noua reteta mai tarziu? Există o versiune asemenatoare care sa fie mai ieftina?

Asigura-te ca ai inteles tot ce trebuie facut si cum trebuie sa folosesti medicamentele. Nu tot timpul, modul de folosire este acelasi ca si in prospect si atunci este bine sa fii foarte atenta la explicatiile doctorului.

Asadar, nu uita sa vizitezi medicul ginecolog la intervale regulate, iar atunci cand o faci, nu uita sa te asiguri ca ai inteles tot ce ti-a explicat. Daca nu ti-ai ales inca un medic ginecolog care sa fie pe placul tau, viziteaza mai multi si opreste-te asupra celui care te multumeste.