Fierul forjat si utilizarea sa

Fierul a fost descoperit in Epoca Neolitica si Chalcolitica. In Chalcolitic fierul se folosea pentru topirea cuprului. Adaugandu-se oxid de fier, acesta reactiona cu nisipul rezultand zgura, care avea in compozitie fier, dioxid de siliciu si altele. Fierul rezultat astfel este fierul pur, denumit in zilele noastre fier forjat. Fierul forjat este mai moale ca si bronzul, iar prin lovirea succesiva a sa se reduce porozitatea.

Ceea ce caracterizeaza piata de fier forjat este diversitatea produselor si a firmelor producatoare. Obiectele din fier forjat (porti, scari, usi, balcoane, balustrade, mobilier, decoratiuni sau rafturi, jardiniere pentru gradina, corpuri de iluminat)  incep sa castige tot mai mult teren, deoarece raspund cat se poate de bine nevoilor functionale si de design din locuintele contemporane.

Astfel de obiecte, adevarate decoratiuni, confera caldura, intimitate si ne aduc aminte de traditii. In putine cuvinte, am putea spune ca obiectele din fier forjat innobileaza locul in care traim.

O caracteristica principala a fierului forjat este faptul ca nu are moarte, precum alte materiale cum ar fi lemnul (care este afectat de carii si se degradeaza) sau materialele plastice (care inregistreaza o imbatranire a structurii moleculare).

Fierul forjat poate fi folosit cu succes in domeniul amenjarilor interioare si exterioare. Obiectele din fier forjat se potrivesc atat intr-un interior cu elemente clasice, cat si intr-unul modern.

Combinatiile fierului forjat cu materiale naturale (bambus sau ratan), precum si vopsirea fierului, pot fi intalnite cu succes intr-o amenajare interioara in stil modern, retro.

Prin urmare, produsele realizate din fier forjat se pot integra in orice stil, putand completa orice spatiu, interior sau exterior.