Visul - un mod de a trai in somn

Nu de putine ori auzim oameni sau “citim oameni” care spun ca viseaza asa cum vor. Si nu e vorba despre visele de pe timpul zilei, despre telurile propuse in viata, ci chiar despre visele care apar pe timpul noptii si care pot fi controlate asa cum vrem noi. Desigur ca numai o minte experimentata poate sa duca visul in directia in care visatorul doreste, insa daca doriti cu adevarat sa aveti experiente pe timp de noapte care sa va ajute atunci trebuie sa urmati o adevarata terapie.

Pe aceasta tema a fost chiar creat un film, Inception, film ce determina coordonatele visului in vis, a visului creat in alt vis cu un vis pentru a da nastere unei noi realitati. Destul de complicat poate sa para insa mintea noastra detine o complexitate enorma, cu prea putini coeficienti cunoscuti. Probabil ca cei mai inteligenti oameni vor fi de acord ca nu ne putem pune mintea cu propria minte, ci putem numai sa ne lasam surprinsi.  Atunci cand vorbim despre Ce visez - interpretare vise nu putem decat sa ne agatam de simboluri si sa dam curs imaginatiei.

Visul ramane in cele din urma un fel de teorie a formelor fara fond, chiar daca simbolurile pe care alegem sa le utilizam par sa ne fie de folos. Insa nu ne ajuta cu nimic faptul ca rosul din vis poate simboliza razboi, ca pasarile din vis sugereaza libertate, ca pantofii noi ne arata ca vom merge intr-o calatorie sau ca o biserica arsa poate insemna autodistrugere. Poate nu ne ajuta decat cu putina liniste, cu putin entuziasm pe care il capatam atunci cand ne mintim ca am rezolvat o dilema. Solutionarea viselor insa nu reprezinta decat un conflict inegal intre realitate si vis, intre propria minte si subconstient, un conflict care naste o liniste.