Ce nu stiai despre urangutani

Urangutanii practica pirateria. Camp Leakey din Borneo e un refugiu pentru animalele salbatice. A fost construit in 1971 cu unicul scop de a observa comportamentul urangutanilor in mediu controlat. Observatia nu a fost unidirectionala. Urangutanii i-au studiat si ei pe oameni si au ajuns de multe ori sa le insele vigilenta. Au invatat si sa imite activitatile umane, de la periatul dintilor pana la navigare si, mai mult, au transmis cunostintele dobandite si celorlati indivizi. De multe ori, urangutanii devin cei mai de temut hoti din zona. Ce fura? Nu, nu portofele sau mancare.

Fura… canoele oamenilor, desi acestia le leaga de mal cu noduri puternice si funii foarte groase… In incercarea disperata de a-si pastra ambarcatiunea, un proprietar si-a umplut ambarcatiunea cu apa pentru a le da impresia urangutanilor ca se scufunda si nu e buna. Urangutanul care a „ochit-o” nu a facut decat s-o zdruncine intr-o parte si-ntralta si ambarcatiunea a inceput sa pluteasca. Nici „condusul” micutului vas nu este chiar asa de greu, urangutanii avand bratele lungi, folosite pe post de vasle.

De ce fura urangutanii canoele? Simplu, ca sa ajunga la barcile care vin de la pescuit si sa manance cat peste vor ei… Se spune, totusi, ca inteligenta lor nu o depaseste pe cea a unui pustan de 3 ani si jumatate, insa se pare ca multi urangutani au depasit de mult acest nivel…