Parul rosu

Parul rosu este o trasatura genetica recesiva cauzata de o mutatie aparuta la nivelul MC1R, receptorul melanocortin 1, gasita de cele mai multe ori la germani si celtii din Scotia si Irlanda. De asemenea, a mai fost descoperita in cazul unor populatii din Asia Centrala. Mutatia trebuie sa fie mostenita de la ambii parinti ca sa se manifeste, ceea ce inseamna ca sunt mai multi oameni purtatori ai genei parului rosu decat oameni cu parul rosu.

Sunt si niste mutatii ale MC1R, ceea ce duce la aparitia unor nuante diverse de rosu, dar si la combinarea rosului cu alte culori. Pigmentarea de la nivelul pielii umane este determinata de doua forme de melanina: eumalanina, un polimer maro sau negru raspunzator de parul negru si piele neagra, si feomelanina, care are o nuanta rosiatica, rozalie, si se gaseste in buze, mameloane, organe genitale. Un nivel ridicat de feomelanina ducae la piele palida, par rosu, pistrui. Avantajul evolutionar al acestei adaptari le-a permis oamenilor care traiau la latitudini nordice si in tari ploioase sa absoarba mai multa vitamina D. Cei care au parul rosu capata arsuri solare mult mai usor, fac cancer de piele, au dureri termale.

In plus, au nevoie de anestezii mai puternice atunci cand sunt nevoiti sa se opereze. Genele pentru parul rosu au aparut la omul modern acum 40.000-50.000 de ani. Si in Neanderthal au existat mutatii similare care au produs par rosu si piele palida. Motivul era legat tot de sinteza mai usoara a vitaminei D.