Cursuri de la facultate la care nu ai participa niciodata

Albul insuportabil al papusii Barbie. Da, chiar exista un curs despre asa ceva undeva in SUA, titlul complet fiind „The Unbearable Whiteness of Barbie-Race and Popular Culture in the United States” (despre cultura „populara” si rasa in SUA). In esenta, cursul isi propune sa gaseasca raspuns la o singura intrebare: cum a influentat rasismul stiintific crearea Barbie. Elizabeth Chin ii avertizeaza pe studenti inca din prima ora ca acest curs nu e o joaca de copii.

Cu o bibliografie foarte bine pusa la punct, cursul incorporeaza un continut academic foarte bine structurat si gandit pentru a-i ajuta pe studenti sa inteleaga problematica dezbatuta in cele mai mici detalii. Albul papusii Barbie si studiul sau par complet pe langa stiinta. Sunt curios daca cursul a fost disponibil si atunci cand Obama mergea pe coridoarele universitatii. Teologia mancatului. Cum orice aspect al vietii de zi cu zi trebuia sa aiba implicatii teologice, o facultate americana a decis sa studieze intr-un curs legatura dintre Dumnezeu si mancat. Studentii invata despre aspectele religioase foarte complexe asociate cu mancatul, studiind texte care expun opinii legate de eticheta aplicata intr-un context canonic. Pentru cine nu prea are o dieta echilibrata, teologia mancatului ar putea pica… cam greu la stomac. Prostia. Fireste, ne referim aici la numele cursului nu la studentii care iau parte la el. Cursul se foloseste de opera unor mai personalitati, precum Nietzsche sau Gilles Deleuze pentru a clarifica faptul ca „prostia nu este nici ignoranta, nici organicitate, ci mai degraba un corolar al cunoasterii si un element de normalitate, dublura inteligentei mai degraba decat opusul ei”. Greu de demonstrat asa ceva, nu? Merita urmat cursul. Bucuria gunoiului. Pe cat de inutil pare gunoiul, pe atat de divinizat este el de Virgina Matzek de la Universitatea din Santa Clara.

Matzek vrea sa schimbe impresii si de aceea a infiintat acest curs serios pentru studenti, in timpul caruia ei vor invata sa faca cercetare si sa lucreze cu date. Se fac si distinctii terminologice intre gunoi, deseuri si ce ramane dupa debarasare. Arta Pacatului si Pacatul Artei. Scoala de Design din Insula Rhode atrage artisti din toata regiunea, insa este cam peste mana sa te gandesti ca unii dintre ei ar vrea sa stea cu sfintii si altii sa arda cu pacatosii. Daca accepta provocarea, timp de un semestru pot studia dimensiunile morale ale operelor de arta facute de artisti clasici si moderni. Depinde acum cat de „pacatosi” vor fi studentii care vor lua parte la curs si daca la finalul lui „isi vor spala pacatele”.