Cum sa alegi un contabil pentru administrarea asociatiei de locatari?

Un contabil bun te poate tine departe de necazuri, te poate ajuta sa iei deciziile potrivite, te poate scuti de cheltuieli inutile sau de amenzi. Iti simplifica viata, intr-un cuvant! Asta o stie oricine! Putin stiu, insa, cum sa aleaga un contabil potrivit sau un contabil profesionist si de incredere.

Cand vine vorba despre administrarea unei asociatii de locatari, alegerea unui contabil potrivit este si mai dificila. Ai nevoie de un expert contabil sau de o firma de contabilitate cu experienta in gestiunea financiar-contabila a unei asociatii de proprietari. Contabilitatea pentru asociatiile de proprietari este diferita fata de cea a unui SRL sau PFA, de exemplu.

Iata 3 criterii, dupa care ai putea sa te orientezi atunci cand alegi o firma de contabilitate sau un expert contabil pentru asociatia de proprietari:
Transparenta Transparenta este un criteriu esential. Locatarii trebuie sa stie cat s-a repartizat fiecarui apartament din facturile de la furnizori si modul in care s-au distribuit aceste cheltuieli, care sunt datoriile asociatiei de proprietari, ce salariu are personalul din administratie, ce contributii au fost platite la stat...etc. Transparenta poate fi asigurata prin utilizarea unui program online de gestiune la care sa aiba acces toti locatarii.

Educatie si acreditari Daca vrei sa colaborezi cu un contabil care sa iti ofere servicii de inalta calitate, incepe cu cineva care s-a angajat serios in propria educatie si specializare. Fie ca alegi un singur contabil sau o firma de contabilitate, asigura-te ca este acreditat. Accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat se face pe baza de examen de admitere, la care sa se obtina cel putin media 7 si minimum nota 6 la fiecare disciplina, efectuarea unui stagiu de 3 ani si sustinerea unui examen de aptitudini la terminarea stagiului.

Experienta Dincolo de studii si acreditari, experienta isi spune cuvantul. Inainte de a angaja o firma de contabilitate, afla mai multe detalii despre experienta lor. Pentru asociatia de proprietari, vei avea nevoie cu siguranta de experti contabili care au mai gestionat situatia financiar-contabila a unei asociatii. Cum spuneam si mai sus, contabilitatea pentru asociatiile de proprietari este diferita fata de cea a unui SRL, de exemplu. Sunt multe elemente noi si probleme diferite. Intreaba contabilul sau reprezentatul firmei de contabilitate cu ce probleme s-a lovit atunci cand a gestionat situatia unei asociatii de proprietari si cum le-a rezolvat. Iti vei forma astfel o parere despre experienta sa. Personal, cred ca ar trebui sa alegi un contabil cu aceeasi grija cu care ti-ai alege un partener de afaceri. Sper ca aceste sfaturi sa te ajute sa alegi contabilul potrivit.