Scandaluri bizare si fascinante iscate in jurul mancarii

Pepeni verzi care explodeaza. Daca este un singur lucru pe care mancarea nu are voie sa-l faca este sa exlodeze. Daca este un singur loc de pe glob unde asa ceva se intampla acela este China. Poate cel mai ciudat scandal legat de mancare care a zdruncinat China a fost in 2011, cand pepenii verzi din provincia Jiangtsu au inceput sa pocneasca, sa explodeze.

Exploziile au inceput cu niste coji crapate pana la „suflul” unei explozii de marimea celei generate de o grenada si bucati sarite peste tot in jur. Un fermier a descris pepenii verzi ca pe niste mine antipersonal care nu il lasau sa doarma pentru ca era tot timpul speriat de zgomotele ciudate produse de explozii. Fermierii din acea zona foloseaua o substanta sintetica numita forchlorfenuron pentru a obtine mai multi pepeni la hectar. Ei au ignorat insa faptul ca pepenii verzi sunt sensibili la astfel de substante care determina cresterea lor rapida. Asa ca au crescut foarte mult pana au explodat. Fermierii si-au pierdut toata recolta si nu au mai putut face bani din gramezile uriase de pepene. Ca sa fie si mai trista povestea, un canal tv din China a preluat patania oamenilor si au fost cunoscuti pe intregul cuprins in al tarii si chiar in toata lumea. Carnea de vita radioactiva.

Japonia este renumita pentru produsele din care deosebit de gustoase si bine facute. Bovinele wagyu dau unele dintre cele mai suculente si mai fine carnuri din lume: varianta Kobe este cea mai buna carne de vita care exista. Si tot Japonia este cunoscuta si pentru dezastrul nuclear de la Fukushima Daiichi, din 2011. Din cauza unui tsunami devastator, cantitati uriase de materiale radioactive au ajuns in atmosfera si au contaminat zonele dimprejurul centralei nucleare. Unele au ajuns fix in carnea de vita. Pentru ca autoritatile erau asa de ocupate cu rezolvarea problemelor create de tsunami, peste 500 de vite bolnave au fost sacrificate si date spre consum. Fanul folosit la hranirea animalelor avea foarte multe materiale si subtante radioactive de la Fukushima in el.

Nivelul radiatiilor nu a fost chiar asa de mare in carnea de vita asa ca autoritatile au asigurat populatia ca bucatile de carne de pe mesele lor nu prezinta nici un risc pentru organismul uman. Nimeni nu va mai manca carne de vita provenita din zona Fukushima, iar cei care deja au mancat probabil ca vor deveni paranoici in urmatoarele cateva zeci de ani.