Cum sa ai o victorie a la Pyrrhos

Pyrrhos (Pirus) a fost rege al Epirului (carea  trait intre anii 306-273 i. e. n. ),  ajungand,  pentru o perioada scurta,  si rege at Macedoniei.  Reprezinta stralucit stirpea aleasa a marilor strategi care nu asteapta trecerea timpului ca sa-si afirme talentul. 

Si-a constituit o armata redutabila pe care a comandat-o cu stiinta si inspiratie de geniu.  In anul 280 poarta o batalie memorabila cu romanii la Heracleia si Ausculum.  Infruntarea nu are un invingator detasat,  in pofida vitejiei si inversunarii celor doua armate poate,  tocmai de aceea! Admirabil condusi de Pyrrihos,  epirotii,  vor ramane stapani pe campul de lupta,  dar pierderile lor sunt considerabile,  si dupa putin timp,  redutabilul general hotaraste retragerea din Italia.

Isi va pune serviciile de comandant si pe ale armatei sale de mercenari la dispozitia cetatilor grecesti in conflictul acestora cu cartaginezii,  pe care ii infrange in numeroase randuri.  Victoria de la Ausculum a ramas istorie legata de numele sau,  "a la Pyrrhos" fiind reperul unui succes la fel de costisitor ca un esec.