Cutremurele si fenomenele stranii care le insotesc

Lacul Reelfoot. Din ce am vazut, cutremurele sunt foarte periculoase si devastatoare, aducand doar durere, moarte si frica teribila. Insa cutremurele au si efecte pozitive. Un exemplu: Lacul Reelfoot din Tennessee. Lacul a luat nastere dupa cutremurele dintre 1811 si 1812 care au avut loc in Valea Mississippi-ului. Martorii cutremurelor au relatat ca raul Mississippi s-a retras timp de cateva ore imediat dupa cutremur-fenomenul se numeste tsunami fluvial in rau-si a determinat crearea unei gropi aproape de malul sau, unde apa raului s-a acumulat treptat. Peste ani, nou lac s-a tranformat intr-un habitat preferat al celor mai variate specii fauniste si floristice. In prezent, Lacul Reelfoot este preferat de turisti pentru vanatoare, pescuit sau plimbarile cu barca pe luciul apei.

Cutremurele de gheata. Crioseismele-cutremurele de gheata-au loc atunci cand umezeala de sub pamant ingheata instant si se dilata. Apare presiunea iar pamantul se crapa pur si simplu producand un zgomot infernal asemanator unei bombe de mare putere. Specifice Canadei si nord-estului Statelor Unite, ele au fost confundate de multe ori cu cutremurele de pamant. Crioseismele apar foarte rar atunci cand temperatura la sol scade sub zero grade Celsius. Uneori, oamenii aflati la sute de metri de epicentru nici nu au idee ca a avut loc un astfel de cutremur ciudat. Din fericire, sunt inofensive, singurul factor inspaimantator fiind zgomotele terifiante auzite in miez de noapte de la ruptura solului.

Orasele care s-au „miscat”. Chile este statul unde au loc unele dintre cele mai mari cutremure din lume si asta din cauza apropierii periculoase de Inelul de Foc, unde doua placi tectonice imense se „imbrancesc” de zor, secunda de secunda. In 2010, un cutremur a fost etichetat de catre oamenii de stiinta drept cel mai mare si mai important cutremur studiat vreodata. Dar nu e faimos pentru ca a lasat pe drumuri 1.5 milioane de oameni sau ca a ucis 523 de oameni nevinovati. Nu. Este puterea fenomenala a vibratiilor care au mutat un intreg oras,  Concepcion, cu trei metri mai la vest, cea care i-a adus faima! Chiar si Santiago, capitala Chile, a fost „mutat” cu 28 de centimetri, iar Buenos Aires s-a „mutat” doar 4 centimetri. Nu e de mirare nicio cifra de mai sus daca ne gandim ca seismul a avut 8.8 grade pe scara Richter.